Ми оновили правила збору та зберігання персональних даних

Ви можете ознайомитисЬ зі змінами в політиці конфіденційності. Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з оновленими правилами і даєте дозвіл на використання файлів cookie.

Прийняти

Запаси на зиму: коли найвигідніше купувати овочі, фрукти і ягоди про запас

25 липня 2018, 08:07

Очікувати, що ціни будуть нижчими, ніж у 2017 році, не доводиться

Українці вже готуються до зими, закуповуючи овочі та ягоди. При цьому стає все менше тих, хто вирощує продукти на власних городах. Журналісти "Сегодня" з'ясували, як раніше літо вплинуло на ціни і коли найдешевше запасатися на зиму.

Киянка Любов Миколаївна не відмовляється від консервації, незважаючи на те, що такий спосіб збереження овочів і фруктів втрачає популярність. Жінка сама вирощує овочі, а ягодами запасається на ринку. Каже, що так дешевше перезимувати.

"Зараз кабачки пішли, томати потрібні, морква потрібна. Дорогувато звичайно, що тут говорити, але ми взагалі нічого не купуємо взимку", – розповіла Любов Миколаївна.

Продавці прогнозують, що найбільший наплив тих, хто купує "вітаміни" про запас, почнеться через два-три тижні. Поки що таких покупців небагато і беруть вони в основному сезонні ягоди.

При цьому очікується, що ягоди стануть дешевше, ніж зараз, не варто, кажуть експерти. Втім, овочі ще можуть скинути ціну – на 2-3 гривні за кілограм.

"Найкраще робити закупівлі в серпні. Більш того, розраховуємо, що в липні і серпні ми будемо спостерігати дефляцію, тобто зниження цін – в першу чергу, на овочі. Якраз овочі потягнуть за собою зниження цін на весь асортимент продукції", – прогнозує генеральний директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

А ось картопля, яку українці з'їдають по 130 кілограмів на рік, радять купувати вже восени.

В тренді
Євровалюту чекають проблеми: фінансисти озвучили прогноз

"Ще картопля не сформувала достатню кількість цукрів, не набрала крохмалю і найголовніше – не сформувала шкірку. Це означає, що в ній [при зберіганні], житимуть різні гриби і бактерії, які супроводжують знищення [коренеплоду]", – розповів заступник директора з питань насінництва та селекції Інституту картоплярства.

Крім того, радять звертати увагу і на сорти. Наприклад, картопляр Микола Гордійчук радить брати середньо-стиглі і середньо-пізні сорти – "Скарбниця", "Славута" і "Щедрик". Така картопля буде зберігатися довше, запевняє Гордійчук.

В цілому ж, очікувати, що ціни будуть нижчими, ніж у 2017 році, не доводиться.

Нагадаємо, найбільше з початку року в Україні подешевшала гречка, яку українці з'їдають 180 тисяч тонн в рік, – на 37% в порівнянні з груднем.

А згідно з "індексом окрошки", ціна на літні продукти за рік зросла на 23%. Це більше, ніж в липні 2017-го, тоді зростання цін був на 18%. У грошах трилітрова каструля, якої вистачить на шістьох, літнього овочевого супу коштує майже 67 грн.

Реклама

Читайте найважливіші та найцікавіші новини у нашому Telegram

Реклама

Реклама

Новини партнерів

Загрузка...

Новини партнерів

Загрузка...
загрузка...