Рання весна внесла свої корективи в сезон черешень. Збір врожаю ускладнився, кажуть садівники. Але ціни на корисну ягоду все одно падають з кожним днем.
Черешня в Мелітополі – одна з головних сільськогосподарських культур, і символ регіону. Як галушки в Полтаві або кавуни в Херсоні. Місцеву черешню цінують у всьому світі, більша частина врожаю йде на експорт.
У нинішньому році через примхи погоди всі сорти черешні – і ранні, і пізні – дозрівають майже одночасно. Через це збір ускладниться, кажуть садівники, адже потрібно зберегти врожай.
Ще сто п'ятдесят років тому черешні в Мелітополі не знали. Завіз її сюди лікар Андрій Корвацький. Місцевим жителям катастрофічно не вистачало вітамінів, фрукти врятували.
Для цієї місцевості була характерна цинга, і черешня тут зіграла подвійну роль як джерело вітамінів і як закріплювач рухомих пісків, які тут були
Через піски і щорічну сорокаградусну спеку цей район називали маленькою Сахарою. Щоб ростити черешню, садівники будували зрошувальні системи, удобрювали грунт. Спочатку саджанці завозили з-за кордону. Потім мелітопольці самі зайнялися селекцією. Вивели більше ста двадцяти сортів. Ще десятки зараз в розробці.
Мелітополю подобаються всі їхні сорти. В Європі вважають за краще темну черешню, в Азії – світлу, можливо, тому, що вона антиалергенними, кажуть селекціонери.
У майбутньому році городяни планують відкрити пам'ятник черешні. Зараз готують конкурс на кращий ескіз.
Раніше повідомлялося, що китайці приїдуть оцінити українську черешню.
Нагадаємо, ми писали, як правильно їсти ранню черешню.