Ми оновили правила збору та зберігання персональних даних

Ви можете ознайомитисЬ зі змінами в політиці конфіденційності. Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з оновленими правилами і даєте дозвіл на використання файлів cookie.

Прийняти

Занадто багато солі і цукру: як харчуються українці

21 жовтня 2019, 07:51

Віталій Андронік

Діти вживають солі більше, ніж рекомендовано для дорослих

Фото: pixabay.com

Фото: pixabay.com / Фото: Pixabay

Реклама

Мало овочів і фруктів, але багато солі і цукру. Більшість українців харчуються неправильно – про це говорять дані дослідження платформи "ПроЗдорове". З 100 осіб тільки 25 вживає цукру не вище норми.

Як харчуються українці і як це позначається на їхньому здоров'ї, розбирався сайт "Сьогодні".

Як насправді харчуються українці

Дорослі українці їдять занадто мало овочів (173 г в день) і фруктів (83 г в день). Молочних продуктів в раціоні всього 140 г в день – в кілька разів нижче, ніж треба. У раціоні також не вистачає горіхів (8 г) і бобових (9 г). Зате з надлишком борошняних виробів (474 г) і картоплі (161 г).

Дисбаланс у харчуванні може спровокувати низку хвороб, каже Олег Швець, президент Асоціації дієтологів. З рослинною їжею і молочними продуктами в організм надходять незамінні амінокислоти, харчові волокна, вітаміни і мінерали. А їх нестача підвищує ризик хронічних захворювань. Водночас високий рівень споживання борошняних виробів, картоплі та насичених жирів (97 г при максимумі в 70 г) стає причиною зайвої ваги, ожиріння, діабету і серцево-судинних захворювань.

Українці споживають занадто багато солі - вдвічі більше рекомендованої норми – 9,7 г замість 5 г.

"Надмірне споживання солі вважається однією з причин високого артеріального тиску. Ми знаємо, що Україна в Європі займає перші місця зі смертності через серцево-судинні захворювання, в першу чергу, через високий артеріальний тиск. І чоловіки споживають солі більше, ніж жінки – майже 11 г в день. Основні продукти, з яких в організм надходить сіль – хліб та інші борошняні вироби, консервовані овочі, ковбаси, оброблена риба і морепродукти. З приготованих вдома страв картопля і супи містять 40% солі, яку споживають українці, далі йдуть салати", – каже Олег Швець.

Схожа ситуація і з цукром. Всесвітня організація охорони здоров'я рекомендує споживати не більше 25 г цукру в день. Тут треба враховувати і цукор в продуктах. У раціоні українців цукру 45 г: основному він потрапляє в організм через напої, випічку, шоколад і цукерки, фруктові соки.

Основне калорійне навантаження припадає на вечірні прийоми їжі – 39% добової калорійності їжі. Перед обідом, в обід і після нього споживається 34% калорій. Вранці з'їдається менша частка – 27%.

В українців в основному три прийоми їжі в день. Найчастіше це їжа домашнього приготування, що є позитивною традицією, відзначає Швець. Однак 78% населення протягом дня мають також один і більше "перекусів".

"З негативу – люди роблять багато перекусів. Сьогоднішні погляди на здорове харчування не такі, як 20-30 років тому, що їсти часто і потроху – корисно. Наукові докази свідчать, що людина, яка харчується тричі на день, має нормальну вагу і менше ризикує захворіти", – пояснює дієтолог.

Діти харчуються не краще

В середньому дитина 7-14 років їсть 152 г овочів і 74 г фруктів в день. Це дуже мало, зауважує дієтолог. Овочів і фруктів діти повинні їсти, як і дорослі, 300 г. З іншого боку, діти з раннього віку починають у великій кількості їсти картоплю.

"Дуже мало фруктів споживають діти, у яких вже є гроші, і вони можуть зробити вибір, що купити в шкільному буфеті. І тут питання не тільки в дітях, питання в тому, що в шкільних буфетах не продаються фрукти", – каже Олег Швець.

Діти, як і дорослі, їдять багато борошняних виробів: в молодшому віці від 173 г, в 11-14 років – 373 г. Як наслідок вже в два-три роки діти споживають на 10% більше калорій норми. І з віком перевищення калорійності харчування зростає.

Цукру школярі та підлітки споживають значно більше дорослих – 67 г в день. Солодкі напої та соки – головні джерела цукру в дитячому харчуванні, вони присутні в п'ятірці найбільш популярних продуктів і напоїв у дітей раннього та дошкільного віку. Більшість дітей п'є соки та інші солодкі напої кілька разів на день.

/ Фото: Григорій Салай, Сьогодні

Також діти їдять солі більше, ніж рекомендовано для дорослих. Діти молодшого віку в середньому споживають 6,4 г солі, діти шкільного віку – 7,4 г в день, підлітки вживають вже майже однакову з дорослими кількість солі – 9,2 грама в день.

"Звичка до солоного смаку виховується в дитинстві, це зумовлює прихильність до солоної їжі протягом усього життя з небезпечними наслідками у вигляді підвищення кров'яного тиску", – пояснює дієтолог.

В Україні немає політики здорового харчування. Немає обмежень на рекламу їжі з високим вмістом цукру і фаст-фуду. Хоча, наприклад, в деяких штатах США шипучі напої обклали акцизом. Також на продукти з цукром ввели податки Фінляндія, Франція, Велика Британія, Данія та деякі інші європейські країни.

В Україні таких планів немає, каже Микола Мороз, генеральний директор Директорату з питань безпеки та якості харчової продукції Міністерства економічного розвитку, торгівлі та сільського господарства.

"Ефективність фіскальних заходів щодо цукру не доведена. Точно можу сказати, що Міністерство економіки не має планів обкладати акцизом цукор або цукровмісні продукти", – прокоментував Мороз.

Поки що в Україні пішли тільки на зменшення норм харчування. У 2017-му році МОЗ зменшило норму потреби в калоріях для дітей різного віку. Зміни торкнулися харчування дітей 1-3 років – калорійність була зменшена на 155 ккал. Дітям 4-6 років потрібно їсти менше на 300 ккал. Шестирічкам норму зменшили на 400 ккал. В 7-10 років норма харчування скоротилася з 2400 до 2100 калорій в день. Відомство скоротило потреби в рослинних білках і вуглеводах, але збільшило норму потреби в м'ясі та рибі.

Тарілка здорового харчування українця

Кілька років тому МОЗ створило так звану "Тарілку здорового харчування". Вона складається з п'яти рекомендацій щодо здорового харчування дорослих і дітей старше двох років.

Інфографіка: МОЗ

  • Овочі і бобові. МОЗ рекомендує з'їдати не менше 300 г овочів в день. Це можуть бути капуста, огірки, листя салату та інша зелень, цибуля, гарбуз, морква, перець, помідор та інші овочі. Їх краще додавати в кожен прийом їжі. У раціоні вони повинні складати від чверті до третини. При цьому картопля не відноситься до здорових овочів – в ній багато крохмалю і калорій, але мало клітковини. Також рекомендується споживати в день 75 г бобових – квасолі, гороху, червоної сочевиці і нуту.
  • Фрукти і ягоди. Їх теж має бути не менше 300 г в день. Яблуко, груша, апельсин – хороший варіант перекусу і майже половина мінімальної норми.
  • Риба, м'ясо і яйця. Здоровими джерелами м'яса вважаються птах, телятина і кролятина. Вживання червоного м'яса потрібно обмежити, а переробленого м'яса – сосисок, ковбас і т.д. – слід уникати. Також два-три рази на тиждень варто їсти рибні страви. Це можуть бути судак, короп, минтай, хек, лосось, несолоний оселедець. В день також рекомендується з'їдати одне-два яйця.
  • Цільні злаки і горіхи. Випічки з білої муки краще споживати менше, особливо якщо в ній багато солі і цукру. Перевагу варто віддавати цільнозерновим продуктам: вівсяна, гречана, пшенична каші, нешліфований рис, макарони з твердих сортів пшениці, цільнозерновий хліб і хлібці. Крім того, в день рекомендується з'їдати дві столові ложки різних горіхів, без обробки сіллю або цукром.
  • Молочні та кисломолочні продукти. Бажано вибирати продукти без цукру і з низьким вмістом жиру. Молочні продукти рекомендується їсти два-три рази на тиждень. Це можуть бути молоко, йогурт, кефір, твердий і кисломолочний сир, сметана. Кальцій з цих продуктів засвоюється краще. При цьому споживання вершкового масла слід обмежити.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як потрібно правильно харчуватися для схуднення.

Також новини "Сьогодні" розповідали про найшкідливіші кулінарні звички українців.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини у нашому Telegram

Реклама

Реклама

Новини партнерів

Загрузка...

Новини партнерів

Загрузка...
загрузка...