Ми оновили правила збору та зберігання персональних даних

Ви можете ознайомитисЬ зі змінами в політиці конфіденційності. Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з оновленими правилами і даєте дозвіл на використання файлів cookie.

Прийняти

"Повстання овочів" вщухне лише в червні: експерти пояснили, що відбувається з цінами на овочі

13 травня 2019, 07:19

Олександр Панченко

Причина шокуючих цін на цибулю і капусту - дощі та відсутність плану

Нинішній травень виявився не тільки рекордно прохолодним і дощовим, а й рекордно дорогим. Українці в шоці розглядають в магазинах цінники на продукти борщового набору і завалюють соцмережі фотожабами і смішними новинами про обмін іномарки на два мішка капусти або пограбуванні інкасаторів при заправці цибулемату. Експерти прогнозують падіння цін на стару "городину" не раніше середини червня, коли настигне новий урожай.

Що почім

Як показав моніторинг "Сьогодні" цін в супермаркетах Києва, основні продукти борщнабору за місяць ще подорожчали, хоча зазвичай в цей час буває навпаки. Наприклад, кіло цибулі коштує 38-40 грн/кг, або вдесятеро дорожче, ніж рік тому. Кіло моркви – 26-28, буряка – 25-26, старої картоплі – 10-12, торішньої капусти – 23-25. Рік тому все це було втричі дешевше. Молоді овочі набагато дорожче: картопля і капуста – 48-52 грн/кг, морква і буряк – 40-45. Подешевшала тільки редиска, зате майже вдвічі – з 35-40 до 22-25 грн/кг. Покупці, обурюючись, вже беруть овочі поштучно.

"Взяла дві цибулини, п'ять картоплин, моркву, качанчик капусти, і за все це – майже 50 грн!" – з обуренням розповіла нам пенсіонерка Катерина Бунчук. 

Фахівці Асоціації постачальників торговельних мереж підрахували, що капуста виросла в ціні за I квартал на 94,4% – до 17,3 грн/кг, картопля – на 27,5%, до 10,2 грн/кг, буряк – на 15, 6%, до 12,6 грн/кг, а ось цибуля – всього на 10,1%, до 18,5 грн/кг. У квітні – на початку травня ціни продовжили зростання, особливо на цибулю, яка подорожчала більш ніж удвічі. Директор Асоціації Олексій Дорошенко каже, що така ситуація була очікуваною, тому що держава кілька років не займається складанням прогнозів балансу споживання, виробництва та експорту овочів, як було раніше.

"Тому ніхто не міг знати, що після Нового року в Україні не стане своєї цибулі і капусти, яку ми терміново почали завозити з-за кордону. Борщнабір у нас дорожче, ніж в Польщі. Споживачі отримали "гойдалки цін", які тепер відбуваються в будь-який сезон", – впевнений Дорошенко. 

Прогнози експертів

За оцінкою Дорошенка, знизяться ціни до звичних для сезону (або в 3-5 разів) не раніше середини червня, коли на ринку з'являться овочі нового врожаю. З ним згоден і експерт овочевого ринку Федір Рибаков:

"Борщнабір міг би стати доступнішим і раніше, якби не низька пропозиція свіжої продукції. Навіть в південних регіонах через затяжну дощову весну коренеплоди дозріють цього року на 2-3 тижні пізніше, ніж зазвичай".

А ось експерти "Інфо-Шувар" зазначають початок зниження вартості овочів нового врожаю: наприклад, капуста вже подешевшала в опті з 42 до 24 грн/кг.

В тренді
Зеленський пригрозив залишити Кабмін без зарплат через заборгованість шахтарям

Крупи вже не відстають від коренеплодів

Цього року дорожчають не лише овочі, а й бакалія, крім цукру і гречки. Ціна на "пісок" з січня стабільна (11,5-12 грн/кг), а гречка продовжує дешевшати: в деяких торгмережах навіть фасовану по 1 кг продають вже по 16 грн, хоча місяць тому на вагу було по 18-19 грн/кг. Зростає ціна на недорогі крупи, популярні переважно у малозахищених груп населення – це горох, пшенична крупа і особливо пшоно. Воно спершу зовсім зникло з прилавків, потім з'явилося, але вже втричі дорожче – по 38-40 грн за 1 кг.

"Пшоно безумовний лідер подорожчання, – підтвердив нам і Дорошенко. – За п'ять років пшоно подорожчало на 680%, або майже ввосьмеро, і продовжує дорожчати. Але в червні ціна на всі продукти почне стабілізуватися в очікуванні нового врожаю".

Економіст Олександр Охріменко зазначив, що запаси гречки торгові мережі розпродають за низькою ціною в очікуванні нового врожаю.

"А ось просо з року в рік сіяли все менше – на внутрішньому ринку попит на нього невеликий, ось і з'явився дефіцит. Цього року пшоно подешевшає мінімум удвічі, його багато засіяли", – прогнозує Охріменко.

Нагадаємо, раніше "Сьогодні" з'ясували, де в Україні найдорожче і дешеве м'ясо. Середня вартість м'ясного кошика в Україні становить 650 грн, найдорожчий – в Києві (728 грн), а найдешевший – на Тернопільщині (595 грн).

Про те, як супермаркети ошукують українських покупців, дивіться в сюжеті "Сьогодні":

Реклама

Читайте найважливіші та найцікавіші новини у нашому Telegram

Реклама

Реклама

Новини партнерів

Загрузка...

Новини партнерів

Загрузка...
загрузка...