Заморожені бактерії і "делікатес" з вокзалу: чи готують в Україні справжню піцу

31 серпня 2017, 15:10

События на ТК Украина

На перевірку експертам принесли три види піци: з вокзалу, заморожену і блюдо з піцерії

Піца – одне з найпопулярніших страв у світі. Її перші прототипи з'явилися ще у давніх греків і римлян. Більш-менш сучасний вигляд піца придбала в 1522 році, коли в Європу завезли томати. "Ранок з Україною" розбирався, яка піца готується в Україні і що під цією назвою продають у наших кафе та ресторанах.

Шеф-кухарю Роману Чирко, який працював в Італії, на перевірку принесли піцу з вокзалу, заморожену піцу і блюдо з піцерії.

І в замороженому продукті фахівець розпізнав піцу не відразу. "Якщо піца розморожується хоча б один раз, її їсти вже не можна, тому що там паразити і бактерії. Це аскариди, токсоплазма і стрічкові глисти", – розповідає дієтолог Тетяна Годард.

Реклама

Основними інгредієнтами справжньої італійської піци є тісто, томати і сир. Використання томатної пасти або кетчупу не допускається. А в розмороженій піці вони є. Правда, це не єдині її недоліки. "Хрумтіти цибулю неприємно. Піца з'їхала якась – в одному боці є начинка, а ще на третину немає", – ділиться враженнями Чирко.

В цілому розморожену піцу з супермаркету експерти забракували. З приємного в ній хіба що ціна – 54 грн.

В тренді
Коронавірус в Україні: карта хворих по регіонах на 2 червня
Фото: Reuters/Marijan Murat

"Вокзальна" піца коштує взагалі всього 20 грн і на перший погляд виглядає ситною. Схожі часто продають у шкільних їдальнях. Шеф-кухар зазначив в ній товсте дріжджове тісто, але пробувати не зважився через начинку.

Найбільше Чирко збентежили гриби, які пережили не одну "реінкарнацію" в холодильнику. "Гриби придбали такий мляво-засмажений вид. Сир дуже жирний. Видно, що якийсь твердий, він якось взявся пластівцями", – розповідає Чирко.

Реклама

Піца з піцерії виявилася з ананасами і занадто товстим тістом. Як підкреслюють фахівці, в начинці не можна поєднувати шинку і ананаси. "Ананас в принципі не варто вживати не те щоб з білком, а й з іншими фруктами. Це непоєднувані продукти, важкі для шлунка. Викликають бродіння, гниття в шлунку і газоутворення", – розповіла Годард.

Тісто в якісній піці повинно бути тонке – до сантиметра. Традиційна начинка – томати, сир і зелень. Така буде коштувати до шістдесяти гривень. Ще втричі дешевше – якщо приготувати вдома. І головне правило піци – її треба їсти руками.

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися

Реклама

Реклама

Новини партнерів

Загрузка...

Новини партнерів

Загрузка...
загрузка...

Ми оновили правила збору та зберігання персональних даних

Ви можете ознайомитисЬ зі змінами в політиці конфіденційності. Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з оновленими правилами і даєте дозвіл на використання файлів cookie.

Прийняти